İbrahim Tatlıses’in “Ah Keşkem, Keşkem” şarkısını aklımıza düşüren, bir CEO’nun “hazırlıksız” çıktığı bir medya tanıtımında yaşadıkları oldu.
Azime ACAR
Bir CEO...
Elinde yeni ürünü, yüzünde kocaman gülümsemesiyle.
Kendinden son derece emin bir duruşla kameraların karşısında.
Elindeki ürünün dayanıklılığını göstermek için önce yere atıyor, sonra suya.
Keyifle başlayan, ancak hüsranla sona eren bu tanıtım gösterisinin kahramanı Fransızların ünlü teknoloji firması Archos’un CEO’su.
CEO Loic Poirier, Archos’un 5 inçlik yeni Quechua akıllı telefonunu yere attıktan sonra, cihazın çalışır durumda olduğunu gururla gösteriyor. Zira yeni telefon darbelere dayanıklı.
Ardından, telefonu bir sürahinin içine atıyor, üstüne de musluktan suyu dolduruyor.
Ancak, sudan çıkardığı telefon çalışmayınca şoka giriyor. Çünkü, CEO yeni telefonun tamamen su geçirmez olduğundan emin.
Dokunmatik ekranın algılama özelliğini kaybetmesi nedeniyle "ölen" cep telefonu elinde kalakalıyor, ne yapacağını şaşırıyor.
En zorlu açık hava koşullarına, toza, yağmur ve rüzgara karşı dayanıklı Quechua 5, yüzmede sınıfta kalıyor.
CEO’nun bu şaşkın hali medyanın gündemine düşerken, tüketiciler de “su geçirmez” ile “suya dayanıklı” arasındaki farkı bu vesileyle öğrenmiş oluyor.
"Öğrenme" önceliği ise teknoloji şirketinin CEO’sunda. Üstelik, kameralar önünde.
Bu utancın nedeni ise çok basit.
Çünkü, CEO yeni akıllı telefonunun özelliklerini bu denemeyi yapmadan pek merak edip okumamış.
Bunu da kendi web sitelerinden öğreniyoruz;
“Quechua 5 telefonu IP54 standart ile uyumludur. Doğada en zorlu açık hava koşullara dayanacak şekilde geliştirilmiştir. Toz ve kum ile her yönden gelen suya ve serpintilerine karşı koymak için tasarlanmıştır.”
Sitede ayrıca “Unutmayın; bu ürün sualtı kullanımı için tasarlanmamıştır” uyarısı da yer alıyor. Kim bilir, belki de bu uyarı CEO’nun "demo travması"ndan sonra yazılmıştır.
Bir teknoloji şirketi CEO’sunun kendini bu duruma nasıl göz göre göre düşürdüğü daha iyi anlamak için, açıklamada adı geçen IP54 standartına göz atmak gerek.
"Su ve toz geçirmez, darbelere dayanıklı" gibi özelliklerde Avrupa Elektro Teknik Standartlar Komitesi CENELEC’e göre yapılan bir puanlama söz konusu. Bir karşılaştırma yapabilmeniz için bu haberlerde de kullanılan bir örneği paylaşalım. Galaxy S5’in standardı IP67.
IP54 standardındaki ilk rakam, (yani 5) fiziksel koşullara, darbelere dayanıklılıkla, ikinci rakam (yani 4) ise suya dayanıklılıkla ilgili;
4: Her yönden ve açıdan püskürtülen suya karşı koruma (sınırlı koruma)
5: Her yönden ve açıdan düşük basınçlı suya karşı koruma (sınırlı koruma)
6: Basınçlı suya karşı koruma
7: 15 cm ile 1 m arasındaki suya daldırıp, çıkarmaya karşı koruma
8: Su altında uzun süre kalmaya karsı koruma
İPUCU
Anlaşılan, cihaz sadece açık havadaki yağmura karşı korumalıydı ama "dalmaya" değil.
Nitekim, görüntülerin medyaya yansımasını ve sosyal medyada yer alan alaycı yorumların ardından şirket yazılı bir açıklama yaparak, “CEO’nun eksik bilgilenme kurbanı” olduğunu belirtti.
CEO, piyasaya sunduğu telefonun “su geçirmez özelliğinin derecesine bile göz atmadan” medyanın karşısına çıkılmaması gerektiğini acı biçimde öğrendi. Çalışanlarını bu konuda kendisini uyarmadıkları için ne kadar kızmıştır onu bilmiyoruz. Ama şundan eminiz;
Elini her musluğa attığında kameralar karşısındaki yaşadığı bu utanç demosunu hatırlayacak.
İyi tarafından bakarsak, tüketicilerin IP standartlarından haberdar olmasına vesile oldu diyebiliriz.