Sitemizde Ara

  • Önce maskotu bulalım, sonra adını koyarız...
  • “Sen ağlama kirpiklerin ıslanır”... Bu söz kime söylendi? Ama o duymadı...
  • Hüma Kuşu mu, Çift Başlı Kartal mı? İki simge üzerine ateşli beyin fırtınası...


RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı


Yükseklerden kastımız, devletin tepesindeki bakanlar, valiler.

Medya kazasının kahramanı ise 2011 Üniversite Kış Oyunları’nın maskotu Çift Başlı Kartal,  nam-ı diğer Huma Kuşu.

Niye “nam-ı diğer” olduğunu da şimdi anlatacağız...

Erzurum’da yapılacak 2011 Üniversite Kış Oyunları’nın maskotu geçtiğimiz günlerde Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’ü makamında ziyaret etti.

Maskot kostümünü giymiş kişinin, Vali’nin makam ziyareti fotoğrafı hakikaten görülmeye değer.

Vali masasında gururlu bir edayla otururken, ‘Çift Başlı Kartal’ ise makamda bir köşeye ilişmiş, ayaklarını bitiştirmiş, ellerini de önüne kavuşturmuş, devletin yüce makamına saygıda kusur etmemek için sessizce öyle duruyor.

Maskota sekiz aydır isim bulma çalışmalarını hatırlayan Vali Bey aklından geçen parlak fikri hemen orada söylüyor.
“Erzurum’a özgü bir gurbet kuşu olabilir, mesela Hüma Kuşu iyidir bence...”



Gerçi, www.erzurum2011.gov.tr sitesinde isim belirleme yarışması hala sürüyor ama maskota hangi ismin verileceğine ilişkin beyin fırtınası böylece bir anda sona eriyor.

Kış Olimpiyatları’nın Çift Başlı Kartalı oluyor mu size Erzurum’un acıklı türküsünün başrol oyuncusu Hüma Kuşu.

Vali’nin bu açıklamasından bir kaç gün sonra bu kez Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Hüma Kuşu önerisinden haberdar olmadığından olacak, “Bizim maskot Selçuklu'nun Çift Başlı Kartalı” diyor.

Ama maskotun modellenmesinde sevimli unsurlar öne çıkarıldığı için geçmişteki Selçuklu devlet simgesiyle benzeşmesi epeyce zor görünüyor.

Bakan Özak, Üniversite Kış Oyunları’na ilişkin eleştirilerin özellikle maskot çerçevesinde kalmasına ve soruların buradan gelmesine acaip de kızıyor.

Bakan, “Çok para harcadık, niye maskota takılıyorsunuz” demeye getiriyor:

“Fakat maskot değişmez. Çift Başlı Kartal zaten Selçuklu’nun sembolüdür. Onu biraz daha sembolize etmişler. Maskota değil de organizasyona bakalım.”

SONUÇ

‘Hüma Kuşu nedir?’ diye küçük bir araştırma yaptığımızda, ‘Devlet Kuşu’ sıfatıyla karşılaştık. Yani başına konduğu kimseye mutluluk getirdiğine inanılan efsanevi bir kuş Hüma Kuşu.

İnanışa göre, eski zamanlarda hükümdar öldüğünde halk meydana toplandığında, başına konduğu ya da gölgesinin üzerine düştüğü kişinin hükümdar olduğuna inanılan kuşa Hüma deniyormuş.

Hümayun kelimesinin yani Padişahlık, Sultanlık kelimesinin kökenini oluşturduğu söylenen bu devletlu kuşun Vali karşısındaki duruşu hakikaten çok acınası.

Sonrasında, “Aslında bu Çift Başlı Selçuklu Kartalı” demek de vaziyeti düzeltmiyor.
 
Dahası Selçuklu’nun Çift Başlı Kartalı’nın aslında Orta Asya’dan alınan bir şaman sembolü olduğu ve “Ergenekoncular tarafından” da pek sevildiğini söylersek, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı acaba ne der?